Тримата холандски терористи: Искаме екстрадиране

Тримата холандски терористи: Искаме екстрадиране | StandartNews.com

И тримата холандци, издирвани от прокуратурата в Нидерландия за терористична дейност, дадоха съгласие да бъдат екстрадирани пред хасковския Окръжен съд.

За 22-годишният Илиас Хасан, 18-годишният Юнес Айса и 17-годишната Шаима Калоуаа, които бяха заловени преди седмица на ГКПП Капитан Андреево в опит да преминат в Турция, са със сходни обвинения – за участие в заговор и подготовка за убийство с терористична цел. Холандската прокуратура има данни, че целта на тримата е да стигнат до Сирия, за да се присъединят към радикалните ислямистки групировки.

След заявеното съгласие за екстрадиция съдът им даде задължителните три дни за размисъл, след които те могат да се отрекат от съгласието си или да го потвърдят. Освен това при доброволна екстрадиция влиза в сила "принципът на особеността" - предаденият на друга държава не може да бъде съден там за други престъпления, освен посочените в европейската заповед за арест.

Следващото заседание за предаването на тримата младежи е насрочено за петък. Ако тогава те потвърдят съгласието си, трябва в 10-дневен срок да бъдат предадени на холандските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай