Точкова: Делата се бавят, защото съдиите са натоварени

Точкова: Делата се бавят, защото съдиите са натоварени | StandartNews.com

"Бавенето на делата се дължи на много причини. Вярно е, че една от причините може да се дължи на мързел на съдията на некомпетентност, но основната причина е натовареността на съдиите. Тази натовареност може да се дължи и на демографското развитие". Това каза пред БНТ новоизбраният главен съдебен инспектор Теодора Точкова. 

Тя подчерта, че ролята на инспектората е когато се разкрият корупционни практики, той да сигнализира за проблема. Ипосочи, че се надява случаи, когато чужд посланик заговори за "гнили ябълки", да са единични проблеми.

"Много е важна прозрачността в работата на съдебната система. Трябва да се говори за това с какво се занимават съдилищата, съответно интернет страниците на съдилищата да са пълни с информация", каза Точкова.

И допълни: "Първата задача е да се реформира дейността на инспектората и да се създадат ясни правила за оценка на магистратите. Трябва да се набележат наболелите проблеми". Точкова заяви още, че няма нужда от увеличаване на правомощията на инспектората в предлаганата съдебна реформа. Тя подкрепи разделянето на ВСС на две колегии, тъй като това би подобрило работата на инспектората.

Точкова не пожела да коментира случая със задържания съдия Румяна Ченалова. "Не искам да мисля, че може да има повече подобни случаи", заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай