Тази вечер гледат едновременно делата срещу Сидеров и Чуколов

Тази вечер гледат едновременно делата срещу Сидеров и Чуколов  | StandartNews.com

Софийски градски съд ще гледа производствата срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов тази вечер и при това едновременно. Това съобщиха от пресцентъра на обвинението.

В 16.50 часа в СГС постъпиха жалби от адвокатите на Волен Сидеров и Десислав Чуколов срещу задържането до 72 часа на двамата обвиняеми. Незабавно е изискано делото от СГП за образуване на съдебно производство, уточниха от съда.

Софийска градска прокуратура е внесла и искане за постоянна мярка „Задържане под стража" за двамата.

Сидеров гладен в ареста

Гаджева се разплака, депутати се хвърлиха пред камионетка

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви гладна стачка минути след като бе задържан за 72 часа. На него и Чуколов бяха повдигнати обвинения за хулиганство с изключителна дързост, а на Сидеров - и за принуда. Поводът за задържането им са събитията в изборната нощ на 25 октомври, когато нахлуха в сградата на НАТФИЗ.

Сидеров се появи около 10 часа днес пред сградата на Столичното следствие, придружен от група от около стотина атакисти, които пристигнаха с автобуси от цялата страна. Малко по-късно дойде и Чуколов. Защитата на двамата е поета от депутата от "Атака" Явор Нотев и адвокат Константин Симеонов. Преди да влезе в Столичното следствие, Сидеров се покатери на покрива на автомобил и с мегафон в ръка обяви, че е жертва на репресия. Народният представител и поддръжниците му настояха за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Днес е 17-ти, на тази дата преди два месеца се роди нашият син Волен и тези нечестивци избраха точно тази дата, за да ме задържат. Това ще им се върне, защото Бог вижда всичко", заяви Сидеров на влизане в сградата на Столичното следствие. Да го чакат отвън в продължение на 4 часа останаха привържениците на "Атака". Те блокираха улица "Народно хоро" до Нов български университет и не се подчиняваха на полицейските заповеди да освободят платното за движение. Протестиращите скандираха "Свобода за Сидеров!" и "Волен е герой, Чуколов и той!". През цялото време се пускаха български патриотични песни и руски военни маршове. Около 2 часа след влизането им в сградата двамата арестанти бяха изведени и откарани при изключителни мерки за сигурност с камионетка на "Съдебна охрана" към килиите на бул. "Г.М. Димитров". Депутатите от "Атака" и Иван Димитров и Николай Александров се хвърлиха самоотвержено на асфалта пред камионетката в опит да я спрат, но бяха изтласкани от присъстващите на мястото полицаи. Арестантската кола се наложи да мине по черни пътища към Околовръстното шосе, за да преодолее блокадата на атакистите. Приятелката на Сидеров Деница Гаджева пък набързо бе качена разплакана в автомобил на нейни близки. "Не знам утре дали Волен и Десислав ще излязат живи оттам, където ги водят. След като човек е умрял на съдебната скамейка след побой в ареста, аз какво мога да очаквам утре? Ще ги докарат ли живи, кога ще ги освободят и какво става изобщо в тази държава?", беше коментарът на Гаджева. "Сидеров и Чуколов са отказали да подпишат постановленията за привличане на обвиняем, не са давали обяснения и са отказали да подпишат протокола за разпит на обвиняем", съобщиха от прокуратурата.

Адвокатът на Сидеров Явор Нотев каза пред журналисти, че постановлението за привличането му като обвиняем обхваща повече деяния и лица, отколкото внесеното искане в Народното събрание за даване на разрешение за арест. "Това е нарушение на конституцията и веднага ще бъде внесена жалба в съда срещу 72-часовото задържане", обяви Нотев. По думите му, когато от защитата забелязали това разминаване, поискали среща с наблюдаващия прокурор, за да бъдат отстранени неточностите, но такъв не се е появил и постановлението е било издадено в нарушение на закона. Това е и една от причините Сидеров да отказва да приема храна и вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай