Списъкът на Гешев! Кои са кандидатите

Той може да се окаже твърде дълъг

Списъкът на Гешев! Кои са кандидатите | StandartNews.com

Радостин Василев, по-известен като Руди Гела, най-вероятно съвсем скоро ще стане обвиняем, след като в четвъртък Софийска градска прокуратура настоя главният прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание свалянето на имунитета му заради заплахите и натиска над бившата му колежката Христинка Иванова да напусне партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

Банкерът-беглец от правосъдието Цветан Василев, който вече 9 години се укрива в Сърбия от наказателно преследване за източването на КТБ, пък отново e обявен за международно издирване по ново разследване на прокуратурата срещу него. Всичко това излезе в  медиите, но малко след това бе потвърдено от главния прокурор Иван Гешев при негово посещение в Бургас.

Цитираните новини всъщност само потвърждават за пореден път, че канонадата от атаки, които се изсипват върху главния прокурор и държавното обвинение, от години не са никак случайни, а напротив – скалъпени са от онези, които най-много се страхуват да не попаднат под ударите на закона и добре осъзнават, че има защо да се страхуват от точно този обвинител №1. 

Едва ли обаче имената на Радостин Василев и Цветан Василев са единствените в списъка на политици и олигарси, престъпили законите, с който несъмнено разполагат в прокуратурата.

Дори изглежда, че главният прокурор и колегите му едва сега започват с разкритията на схемите в българския политически и подземен свят, колкото и трудно да е това на фона на огромния финансов ресурс, който стои срещу тях.

А и на фона на плеядата от медийни и политически излияния, с които се цели дискредитирането и отстраняването им. Вероятно доста от политиците  изпитват притеснения, че може да се окажат сред тези, за които в прокуратурата е пълно със сигнали от техни опоненти и не само. 

Например главните герои в сагата Gemcorp. Държавната агенция „Национална сигурност“ още през февруари т.г. подаде топката на прокуратурата. Историята започна на 23 март 2022 г., когато в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков, министърът на енергетиката по това време Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Сюжетите и разследванията, битката срещу правосъдието и опитите за смачкване на Гешев и прокуратурата заради действията им тепърва ще ни интригуват и вероятно ще стават известни ден по ден до края на живота на поредното краткотрайно Народно събрание, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай