Спецакция в Община Червен Бряг (ОБЗОР)

Разследват злоупотреби с евросредства, за кратко беше задържан кметът на града

Спецакция в Община Червен Бряг (ОБЗОР) | StandartNews.com

Поредна акция срещу кмет по подозрение в злоупотреби. Прокуратура и жандармерия този път окупираха общината в Червен бряг. Спецакцията е по разследване за злоупотреби с евросредства и програми за подпомагане на социално слаби. За кратко беше задържан и кметът на града - Даниел Вълов. Заедно с него бяха арестувани и още 5-ма служители на общината, които бяха освободени по-късно. Проверява се има ли лобиране за конкретни фирми при обществени поръчки, а разследването започва след поредица репортажи на "Господари на ефира". Година след разследването - полицията, Комисията за противодействие на корупцията и Специализираната прокуратура влязоха в община Червен бряг.

„В хода на действията се претърсват обекти в Червен бряг. Досъдебното производство е за престъпления по служба от кмета на града", заяви зам.-главен прокурор Иван Гешев. Разследването е за опорочена обществена поръчка "Топъл обяд" на стойност близо 230 хил. лв. в Червен бряг и град Койнаре. „Става въпрос за лобиране в полза на определени фирми, каква е целта – всеки от вас може да се сети", допълни Гешев. Сигналът за злоупотребите подава бившият ПР на община Червен бряг.

„Тези две фирми винаги печелиха, независимо коя фирма се появяваше в самата обществена поръчка. Ако някой друг отговоря на условията, които са зададени от общината, конкурса се анулираше", каза още бившият ПР на община Червен бряг Христо Гешев.

След близо 10 часа в полицията, кметът на Червен бряг беше освободен. „Нямам никакви притеснения по въпроса. За тази процедура говорим повече от година и половина, тя и в момента е в КЗК. Непрекъснато получаваме определения от КЗК, които изпълняваме, фирмите жалят" , допълни кметът на Червен бряг Данаил Вълов. Вълов отрече и въпросните две фирми изпълняващи обществената поръчка за "Топъл обяд" да са му приближени.

„Има писмено становище, че няма конфликт на интереси, а това че познавам фирмите е ясно. В малкия град всички се познаваме, особено фирмите, които упражняват дейност",категоричен е Даниел Вълов.

В четвъртък от Специализираната прокуратура ще решат дали и на кого ще бъде повдигнато обвинение. Междувременно топлият обяд се раздаваше и днес по график в пенсионерския клуб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай