След сигнала на ДПС! И ДАНС проверява "златните паспорти"

Прокуратурата разследва организирана престъпна група

След сигнала на ДПС! И ДАНС проверява "златните паспорти" | StandartNews.com

Организирана престъпна група за издаването на т.нар. „златни паспорти” разследва прокуратурата. Това съобщи на извънреден брифинг Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура. Днес държавното обвинение влезе в Българската агенция за инвестиции и в три министерства. Обискиран бе кабинетът на шефа на БАИ Стамен Янев. Проверки са извършени в Министерство на правосъдието - дирекция "Българско гражданство", МВР - дирекция "Миграция" и Министерство на икономиката. Сигналът за злоупотреби е подаден от народния представител от ДПС Хамид Хамид. Миналата седмица той заяви на брифинг в парламента, че данните за чудовищна схема със „златните паспорти” са постъпили в пощенските кутии на депутатите от Движението.

Прокурори са изискали документация от трите министерства и Агенцията за инвестиции. За случая ще бъдат уведомени Европейската комисия и Европейският парламент, съобщи още Христо Кръстев. Прокурорите проверяват процедурата по предоставяне на българско гражданство по натурализация чрез инвестиция.

Държавното обвинение е възложило на ДАНС с искане да бъде направена проверка на инвестициите и произхода на парите за тях, каза още Кръстев.

Образувано е досъдебно производство за престъпление. След като се съберат всички факти, ще можем да кажем дали има престъпление и ако да – от кого, както и да повдигнем обвинения, каза говорителят на Спецпрокуратурата. Тя проверява издаването на „златни паспорти” в периода 2015 - 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай