"Сините стаи" стават задължителни

"Сините стаи" стават задължителни | StandartNews.com

Адвокати: ДАЗД е мъртва структура и трябва да бъде закрита

Във времена на криза Европа не може да си позволи да игнорира правата на децата. Това заяви председателят Българска съдийска асоциация Богдана Желявска на кръгла маса на тема "Нарушаване на правата на децата в риск". Дискусията бе организирана от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова в Народното събрание.

В нея се включиха шефът на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева, юристи и представители на неправителствени организации. В словото си Желявска изтъкна, че се работи за единен европейски механизъм, който позволява децата да бъдат изслушвани в съдебна зала и тяхното мнение да бъде зачитано. Работи се по изработване на ръководство, което да служи на практикуващите в областта на гражданско право и защита правата на децата.

"Сините стаи" трябва да бъдат въведени, в Холандия има специални къщи, в които се провеждат разпити на деца, за да не бъдат травмирани", подчерта Богдана Желявска. По думите й законите не бива да се променят на парче, а трябва да се следва цялостна концепция.

Ева Жечева отчете, че през 2015 г. в ДАЗД са постъпили 2490 жалби, а 31 служители са работи по 20 678 обекта. Тя се оплака от текучеството в агенцията и липсата на система за кариерно развитие, а действащите адвокати Яничка Методиева и Васил Попов от Пловдив контрираха, че социалните работници често подхождат формално. "ДАЗД е мъртва структура и трябва да бъде закрита", отбелязаха специално защитниците. 

Екипът на Султанка Петрова обяви, че ще предложи концепция за преструктуриране на органите за закрила на детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай