Ще съдят ли пияни шофьори за убийство на пътя? Коментират адвокати

Според адвокат Силвия Петкова всеки случай трябва да се анализира

Ще съдят ли пияни шофьори за убийство на пътя? Коментират адвокати | StandartNews.com

Ако човек се качи да управлява превозно средство след употреба на алкохол или наркотици и убие друг на пътя, той ще трябва да отговаря за умишлено убийство, настояват родители на загинали при катастрофи деца и младежи. дали обаче е толкова лесно да се въведе такава мярка в законите?

Според адвокат Силвия Петкова всеки случай трябва да се анализира. „Вината трябва да се преценява за всеки конкретен случай”, обясни Петкова пред нова телевизия.

Тя посочи и какво означава „евентуален умисъл”. „Това означава, че един човек, който се е качил да управлява МПС в нетрезво състояние е предвиждал, че е възможно да причини смърт на пътя, но се е съгласил с този резултат. В най-общия случай тази преценка се прави, когато няма спирачен път”, обясни адвокат Петкова.

„Въпросът е как да решим проблема. А за да го решим, трябва да знаем какъв е той”, каза колегата й Илия Тодоров. „Ако приемем, че проблемът ни е това, че съдът е притиснат от максималните граници на наказанието, тогава може би има резон да се вдигат максималните граници, има смисъл и от тази дискусия. Въпросът е, че в момента за тези които са с алкохол, на пешеходна пътека, на червено и други по-тежки случаи, наказанията, които са предвидени са от 5 до 15 години лишаване от свобода, в особено тежки случаи от 10 до 20 години. Въпросът е обаче, съдът дава ли максималните наказания? По-скоро не”, смята Тодоров.

„Ако имаме множество присъди, които са в максимум, и въпреки това на съда, на обществото, на всички се струва, че е прекалено леко, тогава би имало смисъл да се вдига максимумът”, каза той.

Според него въпросът е да има мерки, които да намалят подобни случаи.

„В общия случай, когато става въпрос за пътно-транспортно произшествие, няма умисъл. Има самонадеяност, има неправилна преценка на ситуацията”, заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. А по думите му съдът не може да обосновава присъдата си на базата на предположения.

„В същото време няма кой да обясни, че в момента максималните наказания при умишлено причиняване на ПТП и при непредпазливост, съчетана с предварително употреба на голямо количество алкохол или наркотици, са много близки. Мисля, че разликата е на 2-3 години”, каза Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай