Ще лежи ли в затвора убиецът от Борисовата градина? Версиите

Софийският апелативен съд наложи шест години и половина затвор на  обвиняемия Йоан Матев

Ще лежи ли в затвора убиецът от Борисовата градина? Версиите | StandartNews.com

Във вторник стана ясно, че има обрат по делото за убийството в Борисова градина през 2015 г. Софийският апелативен съд наложи шест години и половина затвор на  обвиняемия Йоан Матев. Преди това на първа инстанция Матев беше оправдан.

Настоящото решение не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС. Ако и там бъде потвърдена присъдата, Йоан Матев може да поиска предсрочно освобождаване, обясни пред Нова телевизия журналистът Слави Ангелов.

„След като е излежал половината от наложеното му наказание, а той го е излежал в ареста и под домашен арест, теоретично той може да поиска предсрочно освобождаване”, посочи Ангелов.

Относно размера на присъдата, той разкри, че съдиите взимат решенията си на базата на закона. „Взимат се фактори като чисто съдебно минало и това, че е бил непълнолетен”, обясни Ангелов.

Осъдителната присъда, която беше обявена вчера от Апелативния съд, е добра новина, но 6 години и половина са нищо за това престъпление – убийство на дете, каза от своя страна пред бТВ Илиян Георгиев, чичо на убития Георги Игнатов.

Когато на първа инстанция го обявиха за невиновен, това беше тежък удар върху нас, сподели чичото на убития Георги. Той уточни, че близките на момчето са психически изцедени от този продължил 7 години процес.

Според него защитата на Матев само ще изгуби време с обжалването на ефективната присъда пред Върховния касационен съд, защото делото е изрядно – няма никакви процесуални проблеми.

„По-добре Йоан Матев, директно казано, да си влиза в затвора и да си излежава присъдата“, коментира Илиян Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай