Ще има ли нов главен прокурор? Топ юрист направи прогноза

Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на гл. прокурор, смята Даниел Вълчев

Ще има ли нов главен прокурор? Топ юрист направи прогноза | StandartNews.com

Според бившия министър и декан на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев дори настоящият главен прокурор Иван Гешев да бъде отстранен това няма да доведе до желаните от реформаторите в съдебната система промени. Има много важен фактор за промените и той се корени в състава на най-важния за системата орган - Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на главния прокурор. Сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор са силно надценени и криви, защото и освобождаването и назначаването стават с укази на президента“, обясни Вълчев.

Според него този ВСС, който по думите му е с отдавна изтекъл мандат, няма каквито и да е основания да прави големи промени в съдебната система.

Вълчев коментира случилото се във вчерашния ден – изказванията на главния прокурор Иван Гешев и заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

„Това, което се случва, показва няколко много важни неща – големият проблем на българската съдебна система, в частта ѝ с прокуратурата – не е личността на главния прокурор. Смяната на човек от един пост никога не решава проблемите в една система“, заяви юристът.

По думите му начинът на предлагане и избор на главен прокурор не е добре измислен в Конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай