Сряда,

Ще има ли нов главен прокурор? Топ юрист направи прогноза

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1784
Ще има ли нов главен прокурор? Топ юрист направи прогноза
A
A
A

Според бившия министър и декан на Юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев дори настоящият главен прокурор Иван Гешев да бъде отстранен това няма да доведе до желаните от реформаторите в съдебната система промени. Има много важен фактор за промените и той се корени в състава на най-важния за системата орган - Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Ще бъде направен сериозен опит за отстраняване на главния прокурор. Сметките, че този ВСС ще може да избере нов главен прокурор са силно надценени и криви, защото и освобождаването и назначаването стават с укази на президента“, обясни Вълчев.

Според него този ВСС, който по думите му е с отдавна изтекъл мандат, няма каквито и да е основания да прави големи промени в съдебната система.

Вълчев коментира случилото се във вчерашния ден – изказванията на главния прокурор Иван Гешев и заместник главния прокурор Борислав Сарафов.

„Това, което се случва, показва няколко много важни неща – големият проблем на българската съдебна система, в частта ѝ с прокуратурата – не е личността на главния прокурор. Смяната на човек от един пост никога не решава проблемите в една система“, заяви юристът.

По думите му начинът на предлагане и избор на главен прокурор не е добре измислен в Конституцията.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com