Съдии протестират срещу електронното правосъдие

От ВСС признаха, че има проблеми със системата

Съдии протестират срещу електронното правосъдие | StandartNews.com

Съдии от Софийския районен съд протестираха пред Висшия съдебен съвет, а причината е новата единна информационна система на съдилищата, която е в процес на въвеждане, предаде БНТ.

Оказа се, че системата работи много бавно и затруднява работата на съдиите, включително има съдебни решения и дори споразумения, които не могат да влязат в сила, тъй като забавянето в работата възпрепятства дори тяхното елементарно разпечатване, за да може съдебният състав да подпише решението или споразумението, което е сключено.

Системата, която обединява всички над 17 работещи системи до момента, е направена така, че се преминава от един интерфейс в друг интерфейс, за да се извършат елементарни манипулации.

От Висшия съдебен съвет представляващият Боян Магдалинчев и правосъдният министър Десислава Ахладова признаха, че има проблеми със системата. Днес на заседанието си предстои ВСС да обсъди какво да се направи. Ахладова е категорична, че съдиите трябва да бъдат чути.

Най-вероятно системата ще бъде въведена така, както изискват правилата във всички съдилища, веднага след това ще бъде спряна. Целта е до края на годината всички несъвършенства в системата да бъдат отстранени и тя да заработи от 1 януари 2021 г. така както изисква законът, но по начин, който е удобен за съдиите и служителите в съдилищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай