Съд отмени присъдата на убиец на дете на пътя

Владимир Панайотов прегази седемгодишната Моника в село Братаница

Съд отмени присъдата на убиец на дете на пътя | StandartNews.com

Апелативният съд в Пловдив отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов за катастрофата, при която загина седемгодишната Моника в село Братаница. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав на Окръжен съд-Пазарджик от стадия на разпоредителното заседание, предаде БНТ.

Делото в Апелативен съд-Пловдив бе образувано по жалба на Панайотов срещу наказанието му от 4 години и 8 месеца лишаване от свобода.

Присъдата му бе наложена заради това че на 19 юли 2021 година на пешеходна пътека в Братаница блъска пресичащата Моника и причинява смъртта ѝ.

Основната причина за отмяна на присъдата е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията на НПК. Според Апелативният съд същият страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението.

Наблюдаващият прокурорът не е изложил факти относно посоката на движение на лекия автомобил, управляван от подсъдимия, посоката на движение на пресичащите деца, как са били разположени на пътя МПС-то и пострадалото дете преди и в момента на удара.

В обвинителния акт липсва ясно заявена теза на държавното обвинение къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Апелативните съдии смятат, че Окръжен съд – Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора за отстраняването им.

Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт. Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай