Съдия Пенгезов: Не мога да повярвам, че ми се случва това

Съдия Пенгезов: Не мога да повярвам, че ми се случва това | StandartNews.com

София. Не мога да повярвам, че ми се случва това. Така коментира председателят на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов, призовката за явяването му като обвиняем в сградата на ДАНС. На тези географски ширини всичко е възможно, каза още Пенгезов,

Получил съм призовка за явяване в качеството ми на обвиняем на 28 април, от 11.00 часа, в сградата на ДАНС, по досъдебно производство 60 от 2014 година. По донос на Цветан Цветанов, през лятото на 2010 г. беше образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Ставаше дума за програма ОПАК (Оперативна програма "Административен капацитет"- бел.ред.), каза Пенгезов и обясни, че извършителят не е неизвестен, а е той самият, защото той е подписал обществена поръчка за набиране на IT-експерти.

С решение беше установено, че ние, като ръководители на проекта (Пенгезов и полк. Петков) не сме допуснали никакви нарушения по обществената поръчка. Оттогава насам - пълна тишина", каза Пенгезов.

"Един ден, когато прокурор Цацаров встъпи в длъжност, през 2013 година аз отидох при него. Казах му, че от 2010 година е образувано дело и неизвестният извършител съм аз. Той каза, че не му е докладвано за това дело. Аз се учудих, че не знае за това дело. Ранната есен на 2013 година никакво движение по това дело. Аз отново отидох при него и казах, че делото си стои, и че ще се кандидатирам втори мандат за председател на Софийски апелативен съд, и това дело може да ми попречи. В началото на октомври бях извикан за разпит. Обясних, че аз съм подписвал договорите за IT специалистите от конкурса. Вторник сутринта в 10.00 часа получих призовка. Най-много ме учуди, че делото е изпратено на Софийска военна прокуратура. Нямам обяснение защо, а не в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд. Може би защото са по-услужливи. Ще се явя, въпреки че бях посъветван да си взема отпуска или болничен. Не знам на кой адвокат ще се спра, но ще се спра на адвокатска защита", разказа Пенгезов.

Прокурорът е ст. лейтенант Брезашка, каза още той.

В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност и ще бъда безработен магистрат около 3 - 4 години. Интересът ще спадне скоро. Сигурен съм, че делото ще приключи в моя полза, прогнозира Пенгезов.

По рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че от януари 2013 г. до момента са разпитани 81 свидетели по случая с Веселин Пенгезов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай