81 свидетели дали показания по случая „Пенгезов"

81 свидетели дали показания по случая „Пенгезов" | StandartNews.com

София. 81 свидетели са разпитани от януари до сега по случая с Веселин Пенгезов. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос за дело, активизирано преди предишните избори, и след това без резултат, както и дали има връзка между делото срещу съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийски апелативен съд и изборите, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в такова състояние, а донякъде - и медиите". „През тази година се обявяват процедури за 80 - 90 административни ръководители. Освен всичко друго, през следващия месец има и европейски избори. Ако следваме тази логика, аз трябва в четвъртък да идвам тук, да отмятам присъствието си във ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуска, специализираното звено за разследване на магистрати да бъде разпуснато, и по време на избори, прокуратурата да не работи. Не свързвайте всичко с това дали някой е или не е кандидат и дали има или няма избори. Никъде не е казано, че прокуратурата спира, по време на избори. Ако прокуратурата до момента е спирала работата си, повече няма да го прави", обясни Цацаров.

„Когато има информация, която няма да навреди на разследването и която прокуратурата може да обяви, тя ще бъде обявена",каза още той.

Обвинител номер едно обясни, че не е имало натиск върху наблюдаващия прокурор по делото срещу съдия Пенгезов от януари 2013 г. насам.

Относно това, че 3 години по това дело не се е работило, Цацаров отговори с реторичен въпрос - дали това е първото дело в България, по което години не се е работило.

„Аз вече не се притеснявам. Аз вече свикнах. Не мога да се притеснявам за нещо, което е било в минал период. Не съм човек, който гледа назад. Аз отговарям за настоящия период и мисля, че си върша работата за него", каза още Сотир Цацаров.

„Въпросите за периода от 2010 до 2013 година следва да зададете на друго място", подчерта Цацаров.

Веселин Пенгезов е разследван от 2010 г. за проекта „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира по Оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петър Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв. Съмненията са за нагласяване на обществени поръчки.

Във вторник шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков са получили призовки  да се явят идния понеделник в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми.

Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай