Развод онлайн и след пандемията

Той вече е разрешен с промяна в Гражданско-процесуалния кодекс

Развод онлайн и след пандемията | StandartNews.com

Разводът по видеоконферентна връзка остава и след падането на ограниченията заради пандемията от коронавирус. Той вече е разрешен с промяна в Гражданско-процесуалния кодекс от края на ноември миналата година, съобщи Monitor.bg, позовавайки се на Софийския районен съд.

По време на извънредното положение през 2020 г. там бяха новатори в прилагането на този способ за развод. Преди промяната в ГПК делата за развод по скайп бяха възможни заради Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и законът за неговото изменение и допълнение, който даваше възможност да се провеждат такива заседания до 2 месеца след отпадането на извънредното положение, казаха от съда.

Две съдийки от III ГО на СРС бяха първите съдии, които приложиха този начин на разглеждане на бракоразводни дела.

„От началото на извънредното положение Софийски районен съд и Софийски градски съд въведоха видеоконференцията по дела за мерки за неотклонение и по Закона за здравето, което осигурява провеждането им в сравнително безопасна среда за всички участници. По тези дела участието на задържаното лице или на това, чието задължително лечение се иска, се осигурява посредством видеоконферентна връзка от ареста или болничното заведение, където е настанено, без да се довежда лицето в съдебно заседание, с което се гарантира всъщност неговата сигурност“, обясни Даниела Александрова, зам.-председател на СРС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай