Пуснаха поляка с "бомбата" под парична гаранция

Пуснаха поляка с "бомбата" под парична гаранция | StandartNews.com

Войчех Майевски твърди, че само се пошегувал

Окръжният съд в Бургас освободи под парична гаранция от 5 000 лева поляка Войчех Майевски, който преди дни приземи принудително цял самолет заради заплаха с бомба. 67-годишният мъж ще бъде настанен във вила в село Равнец, предоставена безвъзмездно от адвокатът му Димчо Тодоров. Пред съда в неделя Майевски заяви, че много съжалява за случилото се и го определи като голямо недоразумение. Той твърди, че само се пошегувал, след като стюардът го залял по невнимание с вода. "Аз не съм съгласен с обвинението. С оглед на моите години, сърдечни болести и влошаващо се психично състояние, бих искал да се извиня и много ви моля да ме обявите за невинен. Много лошо се чувствам и преживявам всичко това", каза Войчех в съдебната зала.

Обвинителят Красимира Кателиева настояваше, че единствената адекватна мярка е задържането под стража, тъй като Майевски е застрашил сигурността на самолета. Прокурорът изтъкна, че по време на полета обвиняемият е съобщил на стюарда Пшемислав Овчарик, че на борда има бомба, като е бил наясно че информацията е невярна. Според обвинението ако бъде изменена мярката и падне забраната за напускане на България, той може да се укрие, като заживее на друго място. "Майевски не работи, има възможност да пътува, при влизане в страни- членки на ЕС не подлежи на граничен контрол", посочи прокурорката. Тя изтъкна още, че преди и по време на полета Войчех е употребил алкохол. Защитата на поляка пък пледира той да бъде освободен под домашен арест или с парична гаранция от 2000 лв. Адвокатът на арестувания заяви, че единствено стюардът е чул заплахата за бомба. Нито един от останалите разпитани свидетели не е потвърдил думите на Войчех. Самият той разказа, че до нелепата ситуация се стигнало след като стюардът залял панталона му с вода. Несръчният служител се извинил и шеговито го успокоил, че в египетският курорт Хургада е топло и там панталонът му бързо ще изсъхне. Маевски отговорил също в шеговит стил, че не се знае дали самолетът изобщо ще стигне до Египет, тъй като на борда можело да има бомба. От този миг събитията се развили светкавично. Стюардът съобщил на старшата стюардеса, а тя информирала екипажа на самолета. Пилотът по свое усмотрение е предприел принудително кацане. След като разбрал, че думите му са разбрани неправилно, Маевски обяснил на старшата стюардеса, че се е пошегувал. Въпреки това обаче, пилотът е предприел принудително кацане на бургаското летище.

Според съда, Маевски не е действал умишлено и задържането му в момента би било против европейската конвенция за правата на човека. "Действително, деянието, предмет на обвинението срещу Маевски, с оглед на неговите конкретно проявени характеристики и засегнатите обществени отношения, бележи висока степен на обществена опасност. Доказателствената съвкупност, обаче по делото позволява да се направи извода, че обвиняемият не е действал умишлено, а провокиран от един битов конфликт и под влияние на употребено известно количество алкохол, е отправил неуместна шега към стюарда.

Изхождайки от всичко това и предвид отсъствието на доказателства по делото, насочващи към други противоправни прояви на обвиняемия, включително и чистото му съдебно минало, съдът намери, че личната обществена опасност на обвиняемия не е завишена", с тези мотиви съдът постанови Войчех Майевски да бъде освободен под парична гаранция от 5 000 лева.
Полякът е обвинен по член 341 A, алинея 2, че с действията си е застрашил сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, съобщавайки лъжлива информация.

"Наложената мярка в достатъчна степен ще гарантира бъдещо правомерно поведение на обвиняемия и ще обезпечи явяването му пред органа по разследване, с оглед срочното и законосъобразно приключване на воденото наказателно производство", съобщиха от пресцентъра на съда.

Наложената парична гаранция подлежи на протест и обжалване в 3-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай