Пускат по-рано от затвора убиеца Джок Полфрийман

Полфрийман, осъден през 2011 г. на 20 г. затвор, излиза на свобода 12 г. предсрочно

Пускат по-рано от затвора убиеца Джок Полфрийман | StandartNews.com

Убиецът на студента Андрей Монов - австралиецът Джок Полфрийман - излиза на свобода. Това реши състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от скандалния шеф на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, пише Монитор.

Полфрийман, който бе осъден през 2011 година на 20 години затвор, излиза на свобода 12 години предсрочно.

Предстои да стане известно с какви мотиви съдиите от по-горната инстанция са решили да съкратят изтърпяването на наказанието на Полфрийман с 6 години и 10 месеца по-рано.  

През май 2019 г. австралийската тв АВС съобщи, че той е обявил гладна стачка в затвора. Причината за протеста била, че управата на затвора и българските власти имали несправедливо отношение към него по отношение на правото му на работа зад решетките, посочва ABC

През май 2018 Джок Полфрийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, сам оттегли искането си за предсрочно освобождаване от затвора, писа тогава правният сайт "Лекс". После обаче той направи ново искане, което му е било отказано от Градския съд.

"Тричленен състав на Апелативен съд – София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице са законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", пише в прессъобщение на съда.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той практически е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като вече е изтърпял половината от наложеното му наказание, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, за да поиска предсрочно освобождаване.

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да разгледа молбата му, но осъденият пожела да се запознае с внесените документи от затворническата администрация.

Делото беше отложено, но Полфрийман преценил, че няма смисъл да иска предсрочно освобождаване, след като становището на администрацията е, че трябва да стои още в затвора.

В документите пишело, че Полфрийман е стриктен и изпълнителен, но имало още какво да се работи с него. През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал наказания.

След като стана ясно, че Полфрийман иска да излезе от затвора, бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и бивш депутат от БСП Христо Монов, се закани, че ще търси начини за възмездие, ако съдът пусне осъдения.

"Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимоотношение – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специалните части и си спомням някои неща", каза Монов пред Bulgaria On Air.

Името на Полфрийман нашумя отново през 2016 г. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода.

Заради тази му инициатива, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „Човек на годината“ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай