Прокуратурата разследва печатане на фалшиви бюлетини

Прокуратурата разследва печатане на фалшиви бюлетини | StandartNews.com

София. Прокуратурата е образувала досъдебно производство по сигнал за отпечатване на фалшиви бюлетини, съобщи прокурор Илона Кръстенякова по време на заседанието на Изборния борд към служебното правителство.

Сигналът е свързан с Хасково, уточни шефът на Главната дирекция "Криминална полиция" в МВР Георги Арабаджиев.

Не е ясно кога е било извършено престъплението, нито в чия полза се е готвело.

До 26-ти септември са образувани 16 досъдебни производства по сигнали за нарушаване на изборното законодателство, припомня Дарик.

Едно от тях е свързано с даване на подкуп в замяна на упражняване на вот, а други девет са за организиране на имотна облага срещу упражняване на избирателното право.

Седем от деветте производства са от Апелативна прокуратура-Бургас, а 2 са за Апелативна прокуратура-Пловдив.

Преди изборите на 12 май 2013 г. в складови помещения на печатницата „Мултипринт" в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини, които бяха извън договорената с Министерски съвет бройка.

Георги Арабаджиев от Криминална полиция съобщи, че има досъдебно производство за хората нахлули в ЦИК. Той обясни, че засега в страната не са установени нарушения при преференциалния вот. За разлика от него, при корпоративния вот има неправомерна дейност, акцентирана най-вече върху фирмите за чистота. Гражданите, които работят във фирмите за чистота, са най-политически ненасочени и там има опити за купуване на гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай