Неделя,

Прокуратурата яко притисна изборните търговци

От: СТАНДАРТ -
276
Прокуратурата яко притисна изборните търговци
A
A
A

Прокуратурата яко притисна изборните търговци. Масово в страната текат операции срещу купуването на гласове за вота на 11 юли.

Прокуратурата в Етрополе е разкрила схема за изборна търговия на мъж от града. При претърсване в дома му са открити  61 декларации за застъпници, при малко над 20 секции в общината. Мъжът е в ареста за 72 часа. От прокуратурата ще поискат постоянното му задържане.

Полицията в Сливен работи по 18 сигнала за купуване на гласове, съобщиха от ОД на МВР. Сигналите са получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, като по случаите са образувани проверки.

Има засилено полицейско присъствие на изборни места и секции, където на базата на анализ от предходни избори има риск от контролиран вот. Профилактирани са 276 лица от криминалния контингент, съставени са им протоколи за предупреждение. На 198 души от активния криминален контингент се извършва наблюдение и непрекъснат контрол. Провеждат се беседи с неформални лидери, можещи да организират контролиран вот. Наблюдават се 12 обекта в областта, предоставящи бързи кредити. Работи се по придобиване на информация за т.нар. корпоративен вот. Проведени са разговори и беседи със собственици, управители, служители и работници на 20 фирми в областта.

Извършват се проверки по отношение на гражданската регистрация, което включва регистриране на по-голям брой лица на един адрес. Проверките са от 1 юли в рамките на специализирана операция против престъпленията срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство.

Акцията срещу купения вот тече с пълна сила и в Монтанско, където лице с инициали Б.П. беше привлечено към наказателна отговорност за извършено от него престепление.

Досъдебното производство е образувано в РУ на МВР гр. Лом за предлагане на имотна облага с цел упражняване на избирателно право по определен начин.

Към настоящия момент е установено, че Б.П. предложил на пет лица от с. Я., област Монтана, парична сума, за да ги склони да гласуват на предстоящите избори за Народно събрание на Република България, насрочени за 11.07.2021 г., в полза на определена политическа партия.

В Пловдив още вчера стана ясно, че тече  разследване за търговията с вот. Там хора от „Столипиново” са били уговаряни да гласуват на миналите избори на 4 април срещу дамаджани с алкохол и маратонки.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com