Прокуратурата с преписки за санкционираните от САЩ

Делян Пеевски е проверяван неколкократно, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Прокуратурата с преписки за санкционираните от САЩ | StandartNews.com

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6 лица с наложени санкции от САЩ. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вчера стана ясно, че Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция и финансови престъпления по Закона "Магнитски" на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на агенцията Красимир Томов. Санкции са наложени и на свързани с тях фирми и лица.

"Прокуратурата е правила различни проверки през годините на Делян Пеевски", заяви говорителят на главния прокурор. Тя подчерта, че  българскатка прокуратура напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организираната престъпност.

"Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт", коментира Милева.„Освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания в Специализарана прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията, ако е така ще бъде изпратена по компетентност на Специализиранта прокуратура”, каза Милева за Божков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай