Прокуратурата подхвана Божков и за ЖП завода

Образувана е преписка за разрушаването му и е сезиран министъра на транспорта

Прокуратурата подхвана Божков и за ЖП завода | StandartNews.com

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения (МТИТС) за финансово-икономическото положение на свързаната с Васил Божков „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като ЖП - завода зад Централна гара, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

Образувана е преписка след самосезиране въз основа на информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“ АД, която е свързана с Васил Божков, обвинен в 18 престъпления.

Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ" АД - 35% и „Трансимпекс" ЕАД - 65 %. Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти. В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), ВАП възлага на МТИТС проверка относно изпълнение на задължението за представяне на тримесечните и годишните отчети, съответствие на отчетите на изискванията на чл.23 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала (Правилника, отм. ДВ бр. 40 от 5.05.2020 г., в сила от 5.05.2020 г.)- да съдържат писмен отчет за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване.

В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите - формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н. Изискани са и сведения за изпълнението на задължението от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството да изготвят бизнес програма на дружеството, определена за целия срок на договора за управление и поотделно за всяка година в съответствие със стратегията за развитие на дружеството, която да съдържа конкретни икономически показатели, чието изпълнение органите на управление, съответно надзорният съвет, следва да осигурят, като рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др., както и информация за усвояване на гаранцията от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството съгласно чл.27, ал.2 от Правилника, при наличие на условията за това.

На основание чл.145, ал.1, т.1 от ЗСВ, ВАП изисква от кмета на София да предостави информация какви действия, съобразно изискванията на закона, е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно- вагонния завод в София. Резултатите от проверките следва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай