Събота,

Гешев призна! С кого ще работи

От: Редактор -
5840
Гешев призна! С кого ще работи
A
A
A

Очевидно не се прави разграничение между Надзора за законност по чл. 126 от Конституцията, който има главният прокурор, но това е контрол, който, грубо казано, главният прокурор може да осъществява върху актовете на отделни прокурори и то в определени със закон случаи. Това коментира пред журналисти главният прокурор Иван Гешев във връзка с питането на правосъдния министър Крум Зарков до КС за тълкуване по отношение на едно от големите правомощия на главния прокурор, а именно осъществяване на "надзор за законност".

Така, че главният прокурор, ако е вярно това твърдение, че контролира изпълнителната власт, няма как да се случи, защото става въпрос за две различни правомощия. Все пак трябва да кажа, че принципът за разделение на властите предполага и контрол между властите, с какъвто разполага изпълнителната спрямо съдебната, съдебната спрямо изпълнителната. Това е част от демократичната държава'', обясни още Гешев.

Нямам пречки да работя с г-н Демерджиев, с г-н Зарков, със следващите...вече смених много. Ще работя с всеки, защото аз съм професионалист, не съм политик и въобще не се влияя кой ще е на определена позиция. Не можем да си позволим да сме избрани по определени конституционни процедури и да позволим личното его и личните чувства да влияят на работата ни. Въпросът е институциите да си взаимодействат и да си вършат работата, отбеляза Иван Гешев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com