Предлагат ВСС да се раздели на две

Предлагат ВСС да се раздели на две  | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет ВСС да се раздели на две колегии - на съдиите и на прокурорите. Това е залегнало в предложеното от прокуратурата становище за Стратегията за съдебна реформа, публикувано днес на сайта на държавното обвинение. Предложенията на прокуратурата са представени на вниманието на ресорния вицепремиер Меглена Кунева на среща между нея и главния прокурор Сотир Цацаров.

"Въпросите на кариерното развитие, както и тези на дисциплинарната отговорност, следва да се обсъждат и да се решават отделно за съдии и отделно за прокурори и следователи в съответната колегия", пише в становището на прокурорите. Този въпрос може да се реши само с промени в Закона за съдебната власт, казват те. Разделянето на ВСС на отделни колегии води и до необходимост от промени в структурата на инспектората към съдебния съвет, се казва в становището. Инспекторските групи трябва да бъдат формирани по същия модел.

Според предложенията трябва да се създаде дисциплинарен съд, който да решава заведените във ВСС срещу магистрати дисциплинарни дела. Членовете на дисциплинарния съд да не са от ВСС, но да се избират по същия ред от органите на съдебната власт и да са действащи магистрати, предлагат от обвинението. Според становището кадровият орган на Темида трябва да остане постоянно действащ орган. Сред предложенията са и пряк избор за членовете на ВСС от магистратската квота след прозрачна процедура по номинация и обсъждане на качествата на кандидатите. От държавното обвинение предлагат още създаването на отделни етични кодекси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай