Правосъдният министър се озъби на Иван Гешев

Демерджиев обяви, че ще внесе искане за отстраняването на главния прокурор

Правосъдният министър се озъби на Иван Гешев | StandartNews.com

Назначеният наскоро служебен правосъден министър Иван Демерджиев обяви, че ще внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, ако Конституционният съд приеме решение, че той като министър има това право. Новината бе съобщена от него в рубриката "Властта говори! Открито" на Министерския съвет, в която граждани му задаваха въпроси във Фейсбук страницата на правителството.

Какви ще са точно мотивите ще стане ясно в искането му, както и конкретните производства, които "протичат по странен начин".

„В качеството си на министър на правосъдието аз считам, че имам това правомощие и ще се възползвам от него по причина, че има много поводи в дейността на г-н Гешев, които са основание да се иска оставката му“, заяви Демерджиев.

Той уточни, че изчаква решението на Конституционния съд дали може правосъдният министър да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

„Когато един избор е опорочен целият мандат е проблемен, г-н Гешев дава всичко от себе си да задълбочава проблема“, каза министърът.

По думите на Демерджиев голяма част преписките и делата, които се точат с години, ще бъдат прегледани и ще има реакции. От друга страна инспекторатът към Висшия съдебен съвет бил натоварен с тази задача, но пък той е с изтекъл мандат.

Служебният министър обясни, че е сформирана работна група, която да внесе законодателни промени по отношение на Закона за съдебната власт.

Друг голям проблем бил командироването и натовареността на магистратите и затова в министерството били мотивирани да предложат разрешаване на този проблем.

Демерджиев припомни, че позицията на министерството по отношение на специализираното правосъдие е, че то не бива да бъде закрито, но специализирания съд и специализираната прокуратурата трябва да бъдат закрити. Съобщи също, че специализираното правосъдие е по европейска препоръка, но тя била да има специализирано правосъдие, което да дава резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай