Правосъдният министър проверява сигнали срещу Гешев

Демерджиев отказа да изпада в конкретика

Правосъдният министър проверява сигнали срещу Гешев | StandartNews.com

„Мотивите за искането да се отстрани главния прокурор Иван Гешев са в няколко посоки“, заяви правосъдният министър Иван Демерджиев в „Лице в лице“.

Демерджиев е убеден като правист, че „когато Конституционният съд даде зелена светлина, Иван Гешев ще бъде отстранен от поста главен прокурор“, но отбеляза, че все пак това е в прерогативите на Конституционния съд. 

„Една част от тях са свързани с решения на европейските съдилища, които са осъдили България, за което считаме, че главният прокурор носи отговорност за неупражняване на контрол върху прокуратурата, а той има пълната възможност да ръководи всяко разследване.

„Другият аспект е, че очевидно през годините г-н Гешев се изживява като център на политическа власт. Той го декларира това нещо. Та ние питаме: Допустимо ли е той да е център на политическа власт наравно с другите партии? Моят отговор е „не“,

На трето място - има различни сигнали от различни граждани, те набъбват всеки ден. Те са за най-различни нарушения допуснати от главния прокурор. Някои лично от него, други от подопечната му прокуратура. Най-вече специализираната. Някои са неприятни като факти.

Демерджиев отказа да изпада в конкретика, преди тези сигнали да проверени, още повече че г-н Гешев много обича в аванс да осъществява някаква защита.

Все пак правосъдният министър уточни, че става дума за сигнали за „натиск“ и „съдействие“.

„Трябва много сериозно да се замислим, дали членовете на ВСС трябва да приключат участието си в този орган. Нов ВСС трябва да разгледа внимателно искането за отстраняването на Гешев. Сега ВСС заобикаля проблема с различни процедурни хватки. Той не иска да решава проблема, а да ги заобиколи“, смята Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай