Правната комисия прие ветото на Радев. Последствията

Депутатите започват да мислят нови варианти за НПК

Правната комисия прие ветото на Радев. Последствията | StandartNews.com

Комисията по правни въпроси в парламента прие ветото на президента Румен Радев относно промените в НПК, с които беше възстановен пленумът на ВСС и върнати правомощия на главния прокурор.

„С приетите преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целенасочено се пренебрегва върховенството на конституцията", посочва Радев. Съветникът по правни въпроси на държавния глава Крум Зарков представи мотивите за налагане на вето върху приетите промени.

"Очевидно е, че в последните законови изменения основна част е заличаването на пленума на ВСС като независим орган както и ограничаване на правомощията на главния прокурор. С приетите промени се връща работата на ВСС, което противоречи с промените в конституцията", каза Крум Зарков пред депутатите.

От думите на Стою Стоев от ПП-ДБ стана ясно, че ще се мисли за нови варианти. 

"Текстовете, които се приеха за ВСС действително от правната общност и от институциите са против и ние ще работим за премахване на съществуващите проблеми, за които сподели и Крум Зарков", добави Стоев.

Гроздан Караджов от ИТН призова мнозинство да се разкае за предложените текстове. "Има грешка, има прошка, иначе разумът тотално е катастрофирал", обяви той.  

"Имало е възможност за друга редакция, за съжаление, подходът бе прибързан. Трябва да се научим да търсим правилните решения малко по-бавно", смята Радомир Чолаков от ГЕРБ, след което изрази съжаление, че промените в конституцията са били приети твърде бързо.

"Помолихме за още месец и половина, но такова не бе дадено. Доводът за прибързването бе да бъдем приети в Шенген. Е, накрая не ни приеха в Шенген, приехме промените в конституцията бързо и си останахме само с бързането", подчерта депутатът от ГЕРБ. Чолаков припомни, че ГЕРБ е имало отношение по приетите текстове за Инспектората на ВСС и по непрекъсваемостта на парламента при действие на служебни кабинети. "Ако там има недоволство ще го чуем", каза още той. 

Преди дни депутатите приеха в преходните разпоредби на на НПК да бъде възстановен пленума на ВСС, тъй като се оказа, че няма кой да решава бюджетни въпроси и такива, свързани с сградите на съдебната система. Критиката обаче беше, че чрез преходни разпоредби в кодекс, депутатите променят конституцията, според която вече няма пленум на съвета.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай