Правителството иска промени в Конституцията за съдебната власт

Правителството иска промени в Конституцията за съдебната власт | StandartNews.com

Бъчварова започва преговори с всички парламентарни партии

"От всичко, което ни беше предоставяно стигнахме до това, че съдебната реформа без промяна на Конституцията ще бъде половинчата и с право биха ни обвинили, че това не е каквото очакват хората. Хората очакват да има бързи съдебни процеси, да има справедливост, бизнесът го очаква. Всеки представител на ЕК или гост от друга държава поставя въпроса за справедливите съдебни решения.

Премиерът допълни, че не би се наел да подкрепи нещо, което не е достатъчно силно е ефективно. Вчера са водени разговори с представители на Реформаторският блок и се търси консенсус с всички партии. В тази връзка Румяна Бъчварова ще започне преговори с парламентарно представените партии, за се направят нужните промени в Конституцията.

След срещата със заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, Бойко Борисов каза, че през последните няколко месеца е било направено всичко, което е трябвало да бъде свършено в съдебната реформа.

Премиерът заяви, че сега действащият Висш съдебен съвет /ВСС/ е недостатъчно ефективен, затова партиите, подкрепящи правителството искат неговото реорганизиране и ще търсят подкрепа от останалите партии в Народното събрание.

Ние предлагаме ВСС да бъде преизбран в две камари – на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователската гилдия. Двете квоти в съдебния съвет – за съдии и прокурори – да бъде 5 към 6 за прокурорите. Мисля, че това е справедливо решение и ще даде пълна независимост на съдебната система. По този начин веднага ще се форматира нов ВСС и ще отговорим на обществените очаквания и на препоръките на Европа, заяви Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай