Потвърдиха 3 присъди за автобусната катастрофа на АМ "Тракия"

Потвърдиха 3 присъди за автобусната катастрофа на АМ "Тракия" | StandartNews.com

Бургас. Бургаският апелативен съд потвърди три присъди по делото за автобусната катастрофа на автомагистрала "Тракия", която погуби девет живота. Собственикът на фирмата превозвач „Ентуртранс" Ениз Ченгел и шефът на транспортния отдел Николай Точев ще лежат по 10 години в затвора. Третият подсъдим - шофьорът Светослав Димитров, е наказан с 5 години лишаване от свобода. Решението на апелативните магистрати е издадено на 18 декември и потвърждава издадените присъди от първоинстанционния съд.

Според апелативния съд основна причина за катастрофата е бездействието на собственика Ениз Ченгел и транспортния шеф Николай Точев. Двамата са нарушили правилата за експлоатация на превозните средства, и съответно безопасността.
"Двамата не са организирали, не са осигурили и не са проконтролирали представянето на катастрофиралия автобус на периодичен технически преглед", пише в мотивите на магистратите. В хода на процеса бе установено, че на 07.03.2011 г. не е извършен технически преглед на катастрофиралия автобус, въпреки че бе представен документ за такъв.

Вина за катастрофата има и шофьорът Светослав Димитров, който е имал техническата възможност да запази управлението на автобуса и да намали скоростта, но не е реагирал адекватно.

Жестоката катастрофа стана на 15 юни 2011 г. на магистрала Тракия близо до Пловдив. След внезапна авария автобусът на "Ентуртранс" се преобърна на пътя и пламна. В страшната катастрофа загинаха 9 души, а други 11 бяха тежко ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай