Потвърдено: По 20 г. за убийците на Куцкова

Потвърдено: По 20 г. за убийците на Куцкова | StandartNews.com

ВКС потвърди присъдата от по 20 години затвор на двамата младежи, които убиха Надежда Куцкова. Жертвата, свекърва на съдия Нели Куцкова, бе жестоко умъртвена на 31 декември 2013 г. около 3 часа преди настъпването на новата година. От дома на бабата в кв. "Овча купел" нападателите задигнали 400 лв. Подготвили за изнасяне телевизор и други вещи, но ги зарязали, защото се уплашили. Съдът първо даде по 12,5 г. затвор на Станислав Маламов и Велик Корчев, които признаха вината си. Софийски апелативен съд обаче вдигна наказанията на 20 години.

Ето и съобщението от днес: "С Решение № 308/12.10.2015 г., постановено по касационно наказателно дело № 974/2015 г., тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския апелативен съд (САС) от 13.03.2015 г., постановено по въззивно наказателно дело от общ характер №140/2015 г. Решението не подлежи на обжалване. С акта на САС е изменена частично присъдата от 13.11.2014 г. на Софийския градски съд (СГС), с която подсъдимите Станислав Маламов и Велик Корчев са признати за виновни в това, че на 31.12.2013 г. в съучастие помежду си като съизвършители, са отнели чужди движими вещи на обща стойност 400 лв. от владението на Надежда Куцкова с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на Куцкова.

На двамата са наложени наказания по 12 години и 6 месеца „лишаване от свобода", които да бъдат изпълнени в затвор при първоначален „строг" режим. Подсъдимите са осъдени да заплатят на Кирил Куцков при условията на солидарност сумата от 50 000 лева – обезщетение за претъпени в резултат на престъплението неимуществени вреди. С потвърденото от ВКС въззивно решение присъдата е изменена в частта относно размера на наложените наказания, като те са увеличени и за двамата подсъдими на 20 години „лишаване от свобода" за всеки един от тях. В останалата й част присъдата е потвърдена.

Според тричленния състав на ВКС подадените от двамата подсъдими касационни жалби са неоснователни. При преценка на наложеното наказание върховните съдии приемат, че правилно осъщественото престъпление е оценено като особено тежко по смисъла на чл. 38а, ал. 2 от НК. То разкрива по-висока степен на обществена опасност на извършеното в сравнение със сходни посегателства, като са отчетени възрастта на пострадалата, липсата на необходимост тя да бъде умъртвена с оглед на преодоляване на съпротивата й, начинът на умъртвяването й, взетото преди извършване на престъплението решение тя да бъде убита, използването на нейната доверчивост и не на последно място обремененото съдебно минало на подсъдимите и това, че те са били многократно осъждани за извършени престъпления против собствеността.

Според ВКС законосъобразно въззивната инстанция е преценила, че наказанието на Маламов и Корчев трябва да бъде определено на „доживотен затвор" и впоследствие същото правилно е било заменено с по-лекото наказание „лишаване от свобода" за срок от 20 г. по реда на чл. 58а, ал. 2 от НК (когато е проведено съкратено съдебно следствие пред първата инстанция след съгласието на подсъдимия, ако определената от съда присъда е доживотен затвор без замяна, тя се заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 г.).

Касационният съд не възприема оплакването, че определеното наказание има характер на отмъщение и не би гарантирало превъзпитанието на двамата подсъдими. „Вярно е, че тази цел, очертана в разпоредбата на чл. 36 от НК, има съществено значение, но е вярно и това, че наред с нея при определяне на наказанието следва да се отчита и генералната превенция, а същата налага изолирането на двамата подсъдими от обществото за срок не по-малък от отмерения от въззивния съд. Евентуалното му намаляване би било, от една страна, незаконосъобразно, тъй като би направило невъзможно превъзпитанието им, а от друга, е неоправдано с оглед личността на подсъдимите и извършеното от тях престъпление" , пишат в мотивите си върховните съдии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай