Попова: Промени без магистратите са грешка

Попова: Промени без магистратите са грешка | StandartNews.com

Не е добре политиците да влизат в пререкания със съдебната система, да се месят и да коментират дела и да се внуши на обществото, че някой се стреми да яхне прокуратурата. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" днес.

"Всеки, който предлага промени в съдебната система, без да пита магистратите, бърка", посочи тя. И препоръча да се търси широк спектър от мнения от юридическите среди. "Онези, които нямат чистотата на намеренията, няма да успеят", каза Попова.

Вицепрезидентът заяви, че българската съдебна система не е мафиотска структура. "В съдебната система трябва да се внимава кой влиза, трябва да се намери начин да се сложи край на зависимостите, на некомпетентните хора. Не можеш за съдебната система да говориш по този начин. Не можеш да я оприличаваш на едни ябълки", заяви Попова.

По думите й длъжността на главния прокурор е тежка, тъй като обвинител номер 1 може да бъде обект на нападки, той е фигура, която има значение за справедливостта и демокрацията в едно общество.

"Мит е, че според нашето законодателство той е всесилен и може да накърнява основни свободи на гражданите. Ето защо той трябва да е силен, но с производства и наказанията достигат навреме до нарушителите, за да могат гражданите да остават с убеждението, че има справедливост", каза още вицепрезидентът. "В момента главният прокурор у нас не е всесилен, особено сега, когато имаме Висш съдебен съвет, който назначава и разследва магистрати", заключи Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай