Полицаи и ЧСИ помагали на ромските барони лихвари

Мащабна акция срещу тях се проведе в множество столични квартали

Полицаи и ЧСИ помагали на ромските барони лихвари | StandartNews.com

Спецпрокуратурата и ГДБОП разкриха подробности за неутрализираната на 5 октомври 2020 г. в София организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами, лихварство.

Мащабната акция се проведе в множество столични квартали.

"Самото деяние е от изключително висок обществен интерес. На 5 октомври ГДБОП и Спецпрокуратурата неутрализираха организирана престъпна група по досъдебно производство. Групата е действала от 2014 година - в кварталите Христо Ботев, Левски, Враждебна и Димитър Миленков. Проведени са 52 общо претърсвания и изземвания. В условията на неотложност са претърсени още 10 жилища", заяви прокурор Валентина Маджарова.

Иззети са 3 луксозни автомобила. 42 лица са разпитани по разследването. 5 лица са с повдигнато обвинение. Обвиняемите са осъждани за престъпления против личността - телесни и полови повреди, осъждани са и за закана за убийство.

Групата е създадена с цел получаване на пари от престъпна дейност - лихварство, наркотици, изнудване, имотни измами и набиране на жени с цел проституция.

"Престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност. Участниците в групата са криминално проявени. Характерно за групата е, че двама са лидерите, един е бил "мозъкът". Множество лица около групата са подкрепяли незаконната дейност - това са около 20 души. Всички те са били задържани, а по-късно станаха и свидетели. 43 са общо свидетелите и потърпевшите на престъпната група. Голяма част от тези хора изпитват голям страх", допълни още гл. комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Групата е разпространявала кокаин, марихуана и амфетамини. Има данни за връзки с полицейски служители, както и за общи схеми за имотни измами с частни съдебни изпълнители.

"Жертвите на престъпната група са много", коментира главният комисар призова и други свидетели или пострадали да се свържат с полицията.

Няма информация е да имало някой над арестуваните ромски барони Мето и Трайчо, както и за връзки с други престъпни групи в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай