По заповед на Гешев: Акция "Дрога" край училищата

От началото на март до края на септември 2020 г. са проверени общо 5066 училищни райони

По заповед на Гешев: Акция "Дрога" край училищата | StandartNews.com

Акция „Дрога” срещу разпространението на наркотици в столичните училища стартира тази сутрин по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Войната с дрогата, особено в училищата, е основен приоритет на Гешев.

3101 специализирани операции по противодействие на разпространението на наркотици са проведени в страната след негово разпореждане. На 04 март 2020 г. със заповед на главния прокурор на районните и окръжните прокуратури бе разпоредено извършването на проверки съвместно с органите на Министерство на вътрешните работи срещу производството, държането и разпространението на наркотични вещества. Приоритетно проверките трябва да се извършват в районите на учебните заведения, бе отбелязано още в заповедта.

От началото на март до края на септември 2020 г. са проверени общо 5066 училищни райони и прилежащи територии. В хода на специализираните полицейски операции, под ръководството на прокуратурата, са разкрити 170 нови места за продажба на наркотични вещества. За производство, държане и разпространение на наркотични вещества са задържани 4140 лица. За посочения период са образувани 3758 досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 354 а-354 в от НК.

В резултат от проведените специализирани операции на територията на цялата страна са иззети общо над 674 кг марихуана, над 6000 кг канабис, над 6 кг хероин, над 19 кг амфетамин в различни разфасовки, както и 3 422 бр. таблетки амфетамин, над 7 кг в различни разфасовки и над 100 бр. таблетки метамфетамин, над 14,5 кг и над 1 900 бр. таблетки екстази, над 3 кг нови психотропни вещества (дизайнерска дрога), различни прекурсори за направата на наркотичните вещества и кокаин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай