Пет обвинения за злоупотреба с власт към Мартинов

Депутатът се уредил и с 4 т. кайма, филе "Елена" и суджук използвайки името на Бойко Борисов

Пет обвинения за злоупотреба с власт към Мартинов | StandartNews.com

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов е злоупотребявал с власт, обяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг, цитиран от "Канал 3"

Използвал е правомощията си както за дребни престъпления като прекратяване на фишове, спиране на полицейски проверки, така и за доста по-сериозни престъпления. Опитал се е да оневини бивш заместник-министър, причинил катастрофа с жертви. Ще му бъдат повдигнати 5 групи обвинения- изнудване, принуда, и натиск спрямо орган на реда и физическо лице, продължи обвинител номер 1 на републиката.

Освен това Мартинов е използвал името на министър председателят Бойко Борисов и така е успял да отмъкне 4 тона суджк и 60 кг. телешка кайма и филе "Елена". Храната обаче така и не стигнала до премиера, а била складирана в помещение на самия Мартинов.

На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин с посочено името на гражданина и неговия адрес и описани факти, които ние отъждествяваме като престъпна дейност, извършени на територията на град Добрич от Живко Мартинов. При извършената проверка се оказва, че гражданинът съществува, застава зад своите думи, той е бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства. Започва проверка на 19 април, която е водена лично то прокурор то СГП, обясни Цацаров.

На 17 юли независимо от това, което прокуратурата прави от 18 април, до министър-председателя постъпва справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител. Министър-председателят е изпратил справката на главния прокурор. Причината да се докладва е, че народният представител е ползвал много активно името на премиера", допълни още главният прокурор. Той уточни, че на 19 юли наблюдаващият прокурор е отправил предложение за снемане на имунитета на народния представител, което днес е входирано в Народното събрание. "Цялата преписка е на фаза приключила проверка с наличие на данни за притеснения", добави Цацаров.

Срещу Мартинов ще бъде образувано досъдебно производство, след като му снемат имунитета. 

Не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението за КТБ, заяви главния прокурор по повод повдигнатото вчера обвинение за източването на трезора. "Не съдя за надеждността на обвинение по изявленията на адвокат х или у. Освен това нека да бъдем пределно ясни - защитниците на Цветан Василев не са защитници на обществена кауза. Нека да бъдем пределно ясни. Това са хора, които упражняват такава професия. На тях им се плаща, за да защитават обвиняем и в това няма нищо лошо. Аз не познавам адвокат, който да е излязъл и да е казал: Прокуратурата е права, моят клиент е виновен. Дайте да разсъждаваме логично, имаме обвинителна теза и считаме, че тя е надеждна. Моите уважения към правната експертиза на колегите, те ще премерят сили с прокурорите в съдебната зала. Не казвам, че са лоши юристи, напротив, но не ми е мерило адвокат Симеонов за надеждността на обвинението. Това е едно, а второ - естествено е че, те ще заемат тази позиция - нали за това им плащат", каза още той. 

Да си прочете Наказателно-процесуалния кодекс, отсече  Сотир Цацаров по повод искането на Корнелия Нинова да бъдат оповестени всички политици, които са били на хранилка към КТБ. "Обвинителният акт е внесен в съда. Всички са призовани. Явяването и разглеждането на делото ще се осъществи при открити врати. Ще видите всичко. Всички процеси се развиват в съд, там не може да бъде скрито нищо", каза главният прокурор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай