Парламентът реши: ВВС - на две

Парламентът реши: ВВС - на две | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет (ВСС) вече официално е разделен на две. Органът на Темида ще е с две колегии - една на съдиите и една на прокурорите и следователите. Това решиха депутатите, които вчера приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Съдийската колегия ще има 14 членове - председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от съдиите, и шестима, посочени от НС. Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове - главният прокурор, четирима членове, пряко избрани от прокурорите, един член от следователите и петима от НС. Разделянето на ВСС се случи без дебати в пленарна зала, като гласуваха само 78 народни представители - 73 "за", 5 "против".

По-голям интерес предизвикаха заплатите във ВСС. Депутатите решиха да ги увеличат и те вече ще достигат до около 6900 лв на месец. С 81 гласа "за", 11 "против" и 18 "въздържали се" в закона се записа, че кадровиците на Темида не получават възнаграждения за участие в комисии, но пък е редно заплатите им да се приравнят с тези на тримата "големи" в съдебната система - шефовете на върховните съдилища и главния прокурор.

Реално основната заплата на кадровиците се увеличава с 1410 лева. Парламентът реши още решенията на ВСС за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи да се приемат с явно гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай