Панов ще ръководи щаба на Методи Лалов

Председателят на ВКС търси ескалация на напрежението около освобождаването на районния съдия

Панов ще ръководи щаба на Методи Лалов | StandartNews.com

Трето извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради оставката на районния съдия Методи Лалов ще се проведе на 9 септември от 13.30 часа. Това решение обяви председателстващият заседанията на ресорната колегия Лозан Панов, след като очаквано на 30 август (петък) малко след 09.30 часа се оказа, че кадровиците нямат нужния кворум от поне осем членове, за да разгледат искането на Лалов да напусне съдебната система. В заседателната зала на ВСС освен Панов присъстваха още трима членове на колегията - председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, както и Севдалин Мавров и Боян Новански. 

Панов не обясни какво налага Съдийската колегия на ВСС да се събира извънредно на 9 септември (понеделник), а не на 10 септември или на 17 септември (вторник), за да може искането на Лалов, отправено на 1 август, т.е. след началото на регламентираната съдебна ваканция, да бъде разгледано на редовно заседание на кадровия орган.

С действията си Панов затвърждава впечатлението, че в тандем с Методи Лалов напълно целенасочено провокират ВСС - първо районният съдия депозира оставката си едва на 1 август, когато вече бе ясно, че кадровиците са в отпуск, пише "Правен свят". Нищо не му пречеше да го направи в края на месец юни или средата на месец юли, т.е. да предостави възможност на Съдийската колегия да го освободи още преди ваканцията. С ясното съзнание, че заседанията ще се провалят заради липса на кворум, защото отпуските на членовете на колегията са планирани отдавна, Панов насрочи извънредно обсъждане на оставката, първо за 15 август, а после и за 30 август.

Насрочването на трето извънредно заседание за 9 септември също не е случайно. То се прави с ясната цел - умишлено ескалиране на напрежението, което да подпомогне организаторите на насрочените още преди месец и половина протести срещу избора на главен прокурор, които са планирани за 10 и 12 септември. "Случайно" зад организирането на протестите стоят лица, свързани с подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев, както и политическата формация "Демократична България", на чиято листа за общински съветници Методи Лалов смята да бъде водач.

Всички тези "съвпадения" показват, че председателят на ВКС се държи повече като ръководител на предизборния щаб на Методи Лалов, отколкото като уважаващ независимостта на съдебната власт висш магистрат. Още повече, че нито веднъж досега Панов не е коментирал двете висящи дисциплинарни производства срещу Лалов, едно от които е с предложение за дисциплинарно уволнение заради отправени обиди и унизително поведение спрямо служителка на Софийския районен съд (СРС). Панов не е коментирал и друг факт - Лалов има над 100 дела, по които е длъжен да напише мотивите си преди да напусне съдебната система. Съвсем отделен е въпросът, че заради "внезапното" му желание да се занимава с политическа дейност и да политиканства като съдия, в нарушение на етичните норми на българските магистрати, още десетки недовършени дела, по които Лалов е работил, ще бъдат забавени.

Вместо да потърси обяснение и за друго странно обстоятелство - защо Лалов има да ползва близо 400 дни платен годишен отпуск - Панов всячески търси начини да осигури поводи на политиканстващия си колега да обяснява, че "ВСС умишлено спъвал политическата му кариера". Твърдение, което не отговаря на истината, но върши работа в предизборната кампания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай