Отложиха делото за музея в Кърджали за 8 април

Часове преди заседанието полицията отцепи района около Съдебната палата

Отложиха делото за музея в Кърджали за 8 април | StandartNews.com

Кърджали. Делото на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей в Кърджали бе отложено за 8 април. Съдът назначи комплексна архитектурна и техническа съдебна експертиза с две вещи лица, които трябва да установяват реконструкциите, извършени в сградата на музея след нейното построяване. „На изясняване подлежат и извършените изменения на регулационните планове правени през годините", обясни Васил Радев, юристконсулт на Областна администрация Кърджали.

 

Второто заседание на Окръжният съд по съдебното дело на Главното мюфтийство за сградата на Историческия музей в града в Кърджали започна в 11 ч., но часове преди това полицията отцепи района около Съдебната палата. Под контрол бе движението на коли по целия булевард „Беломорски". Трафикът бе отклоняван по странични улици, не бе разрешено и преминаването на пешеходци по тротоарите около сградата на съда, където се поставени метални огради.На засилена полицейска охрана бе и Историческият музей, който е и предметът на реститутските претенции на Главното мюфтийство.
Мерките на полицията бяха предприети заради заявените от някои футболни сдружения намерения за протести пред Съдебната палата в Кърджали. Сред събралите около 200 души имаше и по –радикално настроени. Бяха дошли хора от София, Хасково и Пловдив.

 


Според районния мюфтия Бейхан Мехдед не е нормално футболни фенове да са пред съда. Той обясни, че исканията на мюсюлманското вероизповедание за имота са напълно основателни, но съдът има последната дума.„Ние водим дела с цел да си върнем собствеността, както направиха това от християнското и еврейското вероизповедание. Сградата няма да се пренесе на друго място, тя ще остане тук", подчерта Мехмед. Той отхвърли внушенията, че се търси етническо напрежение и сподели, че родопчани са толерантни хора.

 

„Този съдебен процес представлява връщане на историята назад,той е една поредица от корупционни и политически намеси", коментира председателката на Сдружението на футболните фенове Елена Ваташка.„Отнеха ми възможността да дойда навреме в Кърджали и да присъствам на делото, към което има силен обществен интерес", заяви Ваташка. Тя реагира на безпрецедентните мерки за сигурност, които според нея са били напълно безсмислени.
„По време на разпита обясних, че всичко, което казвам, го има на моята Фейсбук страница. Аз никога не съм призовавала към насилие, към хвърляне на камъни", обясни още Елена Ваташка.

 

„Безспорно право на гражданите е да провеждат мирни събирания, но подобен протест представлява натиск срещу съда и засяга независимостта на съдебната система и безпристрастността на съдиите", коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов по повод протеста край Окръжен съд – Кърджали, където се гледа дело за собствеността на сградата на Регионалния исторически музей – архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение. „Направили сме всичко възможно по делото, за да защитим интересите на държавата в съда. Вярваме в българския съд и очакваме справедливо решение", коментира още областният управител.
На 18 декември 2013 г. бе първото заседание по делото за музея в Кърджали, заведено от мюфтийството.Адвокатът на Мюсюлманското вероизповедание Красимир Руев оспори трите акта за държавна собственост на сградата.Сградата на кърджалийския музей е строена в периода 1923-1930 година с дарения от мюсюлмани, а по време на народната власт е била одържавена. В иска на мюфтийството се сочи, че държавата незаконно е завзела имота.

 

В полицейската операция в Кърджали – за охрана на обществения ред във връзка със съдебното дело за сградата на Историческия музей в града участваха сили на полицията и на Специализираното полицейско управление. В района на Съдебната палата беше създадена временна организация на движението. Не бяха допуснати нарушения на обществения ред. Няма задържани лица. В РУП-Кърджали за справка бяха поканени седем души. На четирима от тях бяха съставени протоколи с предупреждения да спазват обществения ред, съобщиха от ОД на МВР Кърджали

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай