Осъдиха четирима за подкупи за ТЕЛК

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок

Осъдиха четирима за подкупи за ТЕЛК | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд наложи условни присъди на трима членове и секретар на ТЕЛК в Стара Загора, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура.

Наказанията на председателя, двама членове и секретаря на ТЕЛК в МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД в града са от по 3 години "Лишаване от свобода" с 5-годишен изпитателен срок. На тримата лекари в комисията съдът наложи и глоби от 4 000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3 000 лева.

Четиримата членове на ТЕЛК бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.

В хода на досъдебното производство са изготвени 64 медицински експертизи на освидетелствани лица, получили завишен процент на инвалидност или такива, с вписан висок процент, без да страдат от заболявания, налагащи определяне на неработоспособност.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай