Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост

Ако бъде признат за виновен той може да получи от 2 до 8 години затвор

Обвиняват Нено Димов в умишлена безстопанственост | StandartNews.com

Бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник, съобщи прокуратурата. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов прие оставката на Нено

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, той може да получи от 2 до 8 години затвор.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов прие оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите.

Димов е нарушил служебните си задължения в периода от началото на 2018 година до 17 ноември 2019 година и е издавал разрешителни за промишлено водоподаване на „Стомана“ и „Топлофикация“, въпреки че е бил предупреждаван за ниското ниво на яз. „Студена“, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Язовир „Студена“ е държавна собственост и се стопанисва от държавата. А ВиК дружеството в Перник докладва на министъра за нивото на водата.

От 2018 г. нивото на водата в язовира значително намалява и за това са подавани данни.

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн. куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай