Обвиниха бесен рецидивист на пътя за тежката катастрофа в София

Французин загина при инцидента, станал тази сутрин на Околовръстния път

Обвиниха бесен рецидивист на пътя за тежката катастрофа в София | StandartNews.com

Прокурори са повдигнали обвинение на 39-годишен мъж, който удря движещ се автомобил на околовръстното шосе на София. Той е задържан за 72 часа. Това съобщиха от прокуратурата на съвместен брифинг с представители на МВР.

Инцидентът стана тази сутрин около 04:00 часа. При катастрофата е починал 64-годишен френски гражданин. Неговата спътница и шофьорът на ударения автомобил са със средни телесни повреди, каза заместникът на градския прокурор Десислава Петрова.

Назначени са експертизи. Разпитани са преки очевидци на сблъсъка. Не са установени следи от спирачен път при първоначалния оглед на местопроизшествието, допълниха от прокуратурата.

Комисар Радослав Начев, заместник-началник на пътна полиция към СДВР, обясни, че водачът, причинил произшествието, е правоспособен. От 2002 го до 2009 г. има пет нарушения на Закона за движение по пътищата, от 2011 г. досега спрямо него са издадени 23 електронни фиша за превишение на скоростните режими. Миналата година на 5 април автопатрул спира водача за неизползване на колан, като му е съставен акт, от юни т.г. до момента той има издадени пет фиша. Незаплатените глоби за нарушение на закона на мъжа са на стойност 1950 лв.

Прокурор Христо Кръстев заяви, че всички държавни институции следва да си взаимодействат срещу престъпленията на пътя. Той припомни, че прокуратурата е представила идеи за законови промени по линия на транспортните престъпления, като е предложено завишаване на наказанията и отнемане на превозното средство след управление с алкохол или наркотици. Необходимо е да бъдат консолидирани усилията на цялата държава за противодействие на този вид престъпления, допълни прокурор Петрова.

Главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция „Национална полиция“ заяви, че пътна полиция не е спирала да си взаимодейства с всички институции да се намалят предпоставките за възникване на пътни произшествия. „След  подобни случаи ние сме яростни и неудовлетворени от резултатите и затова с всички сили ще продължим да се борим с подобни водачи“, заяви Близнаков. Той допълни, че контролът по пътищата е завишен на максимум и „няма да спираме, докато не отстраним всички такива водачи от пътя“, като отчете, че каквото зависи от МВР по тази линия, се прави в пълна степен.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Дежа вю: Ето на кого е поршето, помляло кола и убило човек с 200 км/ч

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай