Обрат! Пускат от ареста шефа на Селскостопанската академия

Той излиза на свобода без мярка за неотклонение

Обрат! Пускат от ареста шефа на Селскостопанската академия | StandartNews.com

Aпелативният съд в София пусна от ареста председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов. Той излиза на свобода без мярка за неотклонение, съобщи БНТ.

Магистратите прецениха, че за него не може да се направи обосновано предположение, че е участвал в престъплението, в което е обвинен.

Заместник-директорът на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева остава с парична гаранция 40 000 лева. Според съда има обосновано предположение за нейно участие в престъпление от общ характер, подкрепено от достатъчно данни, събрани в хода на предварителното производство.

Председателят на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и  Венета Кръстева казаха пред съда, че не са участвали в извършването на престъпление.

В момента в Софийския градски съд се разглежда искането на прокуратурата за постоянния им арест.

Банов и Кръстева са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи. Те бяха задържани преди дни по време на акция в София, Сливен, Стара Загора, Бяла, Кърджали, Момчилград и Хасково.

Според обвинението през юни миналата година двамата обвиняеми са извършили длъжностни престъпления, като по този начин била набавена и имотна облага. Длъжностните нарушения се състоят в незаконосъобразно понижаване на категорията на земеделски земи, за да се даде възможност на трети лица да изградят соларни инсталации на нея.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай