Неделя,

Намекват за шпионска афера в съдебната система

От: Рачо Рачев -
289
Намекват за шпионска афера в съдебната система
A
A
A

Правосъдният министър Данаил Кирилов е свикал заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана, съобщи БНТ.

В петък прокуратурата започна разследване за опит за пробив в системата за случайно разпределение на делата по сигнал от членове на ВСС. То е образувано въз основа на одитен доклад за констатирани "множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни" при разпределението на съдебни дела.

Според източници на националната телевизия има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България. Според одиторите системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата. Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

"Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места", коментира Кирилов.

По време на проверката от администрацията на ВСС не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година. "Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се разчита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това", каза Кирилов.

Прокуратурата образува досъдебно производство срещу лица, манипулирали системата за разпределение на дела

Той ще настоява ВСС да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата. "Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни", заяви правосъдният министър.

Според него да въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com