Намалиха присъдата на бившия областен управител на Разград

Намалиха присъдата на бившия областен управител на Разград | StandartNews.com

Апелативният съд във Варна оправда седем от всичките осем обвинени за източването на 512 хил. лева от държавата

Бившият областен управител на Разград Наско Анастасов, осъден за длъжностни престъпления на две години и четири месеца условно, ще изтърпи условна присъда, редуцирана до 1 година. През това време бившият управник няма да има право и да заема ръководни държавни длъжности. Това реши апелативният съд във Варна, който намали определеното от окръжния съд в Търговище наказание за ексгубернатора.

Съдебната сага срещу Анастасов започна през пролетта на 2011 година, когато той заедно с още 7 обвиняеми бе изправен пред Темида да отговаря за източването на 512 хил. лв от държавния бюджет, дадени за ремонти на църкви и джамии в разградско, уж повредени от буря менте.

Срещу бившия областен управител бяха повдигнати 5 обвинения, но пред съда издържа само твърдението за неправомерно изхарчените средства. Останалите седем обвиняеми, между които беше и заместник областният управител на Разград Бехчет Сюлейман, трима чиновници от областната администрация и трима представители на строителния бранш бяха напълно оправдани от апелативните съдии.

Процесът, който продължава вече пет години, се гледа в Търговище, защото всички съдии от Разград си направиха отвод. Адвокатите на бившия губернатор обявиха, че ще обжалват пред ВКС и редуцираната присъда. Междувременно Анастасов, който е представител на ПД „Социалдемократи" вече призова съмишлениците си от левицата в Разград, да се обединят зад обща лява кандидатура за кмет на града, каквато според него би могъл да бъде и самият той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай