Събота,

На 9.9.: Белезници за ексдепутат от БСП

От: сс -
907
На 9.9.: Белезници за ексдепутат от БСП
A
A
A

На връх 75-годишнината от Деветосептемврийското въстание, в което основна роля играе СССР и Червената армия, белезници щракнаха за един от най-изявените русофили у нас Юрий Борисов, а шефът му - Николай Малинов не се яви в сутрешния блок на БТВ.

Борисов е един от секретарите на Национално движение "Русофили". Той е бивш депутат от БСП и бивш главен редактор на вестник "Дума". За ареста му съобщи съпругата му Дора Чичкова, също журналистка. Домът им е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Чичкова разказа пред журналисти, че преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически.

Борисов е докаран в следствения арест с белезници, пише "Дума". От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата, пише още Дума. Журналистите от изданието не успели да се свържат с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга, също журналистка.
По неофициална информация в офисите и в дома на председателя на "Русофили също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото.

Пред "Дума" зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, както и други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

"Епицентър" припомня биографията на Юрий  Борисов. Той е доктор по философия. Роден е на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“ гр. Стара Загора, а висшето – в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 – 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. От 1983 – 1990 преподава философия в Медицинска академия – гр. София. През 1986 г. защитава кандидатска дисертация на тема „Методологически проблеми на психология на установката“.

От 1991 до 1997 г. е народен представител в VII Велико народно събрание, в 36-о и 37-о Народно събрание. В 37-ото НС е председател на Комисията по образование и наука.

Главен редактор на теоретичното списание на БСП „Ново време“ от 2000 г. до 2015. В периода 2008 – 2015 е първи зам.-главен редактор и и.д. главен редактор на вестник „Дума“. От 2005 г. досега е главен редактор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков“ (2012).

Член е на Националния съвет на Национално движение „Русофили“ и ръководи аналитичния център на организацията. През 2017 г. става действителен член на Международната славянска академия за наука, образование, изкуство и култура.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com