Магдалинчев за случайното разпределение на делата

Докладът показа, че системата е уязвима

Магдалинчев за случайното разпределение на делата | StandartNews.com

 

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев припомни, че темата за случайното разпределение на делата е внедрена на 22 май 2015 година. “Тази система е създадена за временно внедряване, но така или иначе в един по-късен момент продължава да съществува и досега, едва миналата година сключихме договор за извънгаранционна поддръжка на тази система с “Аматис” ЕООД, обясни той пред Беновска по Канал 3.

Представляващият ВСС подчерта, че е имало колебания относно сигурността на системата и е започнал миналата година дебат, предизвикан от министъра на правосъдието и от някои от членовете на съвета, за да се тества системата и да се види дали е уязвима.

До 2014 година действа системата за случайно разпределение “Law choice”, припомни Магдалинчев и добави: . “Разработихме системата ВСС в онези години. Може би, събитията, които бяха 2014 година около СГС, са породили необходимостта от тестване сигурността на тази система”.

 Според него, преди внедряването ѝ в съдилищата, системата е работила нелошо, но с оглед обстоятелствата се решава, че предишната система не е достатъчно сигурна и защитена и затова е необходимо да се внедри нова система.

Тогава се възлага на “Smart systems” разработването на нова система. Договорът, доколкото си спомням, е сключен около 29-ти декември 2014 година. По-късно има едно удължаване на срока и тя реално по решение на съвета е внедрена и влиза в сила на 22 май 2015 година.

Кои са чисто техническите обстоятелства, кои са факторите, които налагат това нещо - не мога да Ви кажа. Не съм специалист в тази област, но така или иначе тази система влиза в сила, но тя е с временен срок на действие. Тя не е постоянно внедрена, поради което не е имала и един гаранционен срок на нейната поддръжка, каза Магдалинчев.

От доклада, който ВСС получи след сигнал на няколко от членовете на съвета, се установи, че акцент в тази система не е било сигурността на системата. Различните нива на защита не са били обект на вниманието на системата, а тя е внедрена и е започнала да работи временно със срок около половин година, но така или иначе тя продължава и е работеща система към настоящия момент” обясни Магдалинчев.

Беновска подчерта, че от временното стартиране на тази система за случаен избор на съдии до ден днешен вече са два ВСС. “Някой, с извинение, спал ли е някъде, или си е затварял широко очите, за да може да могат някои заинтересовани лица да се възползват от това да си изберат подходящи съдии?” попита Беновска. Представляващият ВСС каза, че не знае дали някой се е възползвал от недостатъците на системата.

“В доклада изрично е записано, че акцент върху сигурността не е стоял при внедряването ѝ тогава. Да, целта ѝ е била тя да се включи, да се ползва за съдилищата. Тя е била прикачена като модул към АСУД - системата за разпределението на делата, която към онзи момент е внедрена в 30 съдилища - ВКС, 5 апелативни съдилища, 5 окръжни съдилища и 11 районни съдилища” каза Магдалинчев. 

Магдалинчев припомни, че миналата година е започнало искането за преглед на системата от този състав на съвета, в това число и от министъра на правосъдието. “Имаше един дебат. Така или иначе нещата трябваше да се установят, трябва да се види как да се процедира в тази посока и този състав на съвет реши, че трябва да се извърши одит, поради което беше сключен договор. Организирахме процедура за обществена поръчка за одит на системата, не се появиха участници извън “Аматис” ЕООД и затова сключихме още декември месец миналата година с тях. Те извършиха одита и предложиха доклада на ВСС.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай