Министър даде показания по дело срещу Прокопиев

Тръгна делото за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени, в което обвиняеми са Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев

Министър даде показания по дело срещу Прокопиев | StandartNews.com

Тръгна делото за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени, в което обвиняеми са Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.  Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата Дянков е поискал през 2011 година от  изпълнителния директор на Агенцията за приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирма "Булброкърс”, контролирана от Иво Прокопиев. Целта била дружеството да се облагодетелства с над 1 милион лева.

Пред магистратите Симеон Дянков и Трайчо Трайков казаха, че са действали спрямо закона. А Прокопиев отново заяви, че не разбира обвинението срещу него, съощи Канал 3.

Първият свидетел по делото беше икономическият министър Емил Караниколов. От 2010 до 2017 той ръководеше Агенцията за приватизация.
Пред магистратите той посочи, че преди осъществяване на сделката  се е срещал няколко пъти с Дянков и Трайков. Бившият финансист номер 1 обаче не му бил оказвал личен натиск.

"Имаше все пак влияние по отношение на комисията, от представител, който е назначен от него. Кой е този човек? Доротея Пандева, която се бъркаше в определяне на критериите, даваше предложения и държеше те да се случат", коментира Караниколов.  

Именно Пандева е дърпала конците и е ръководила работата на комисията. За нея се знае, че тя е осъществявала контакта между тогавашния министър Дянков и приятеля му Прокопиев.

Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост. В резултат нанесените  щети за държавата са за над 20 милиона лева. По делото са подсъдими и трима мениджъри  от консултантската фирма "Булброкъсрс”. Следващото заседание е утре, когато разпитът на свидетели продължава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай