Масово затварят магазини на "Илиянци" (ФОТО)

Прокуратура, жандармерия, МВР, данъчни и здравни власти влязоха в стоковия базар

Масово затварят магазини на "Илиянци" (ФОТО) | StandartNews.com

Прокуратура, жандармерия, МВР, данъчни и здравни власти влязоха в стоковия базар "Илиянци" и започнаха масови проверки.

Главният прокурор Иван Гешев разпореди вчера акцията и изиска от министър Кирил Ананиев подробна информация какви мерки се вземат за обезопасяване на обекта, който от години се смята за "запазена територия" на китайците в София. Повод бяха появилите се информации, че заразеното с коронавирус семейство в София е работело там. 66-годишната жена почина вчера, а 74-годишният й съпруг е в критично състояние в "Пирогов". Синът им е работел на гара Илиянци.

Спецакция тече от сутринта. Входовете на борсата са блокирани, в района има много полицаи със защитни маски и ръкавици.

Освен документи, се проверява здравният статус на хората. Част от акцията на властите е проверка и на произхода на стоките, предлагани на "Илиянци".

На място пристигнаха представители на Столична община от дирекция "Аварийна помощ и превенция", които ще извършат дезинфекция.

Това се прави, за да се ограничи инфекцията, коментира главнят здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от Плевен, където инспектира болницата. Където има риск, могат да се очакват такива акции.  Министърът беше  уведомен за акцията в „Илиянци”, каза доц. Кунчев.

Само за няколко часа от 31 проверени обекта на пазара 28 бяха затворени за нарушения.  Служители от инспекцията по труда са издали 2 предписания и 5 акта за установени административни нарушения за лица, работещи без трудови договори. От НАП са съставени 11 акта и съответно 11 съобщения за запечатване на търговски обекти. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Полицаи от отдел „Икономическа полиция“ - СДВР са образували 1 досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

МВР проверява и за издирвани лица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай