Магдалинчев с коментар за президента и Панов

Искрено се надявам Радев да не приема действията на прокуратурата като рекет

Магдалинчев с коментар за президента и Панов | StandartNews.com

 

Не мисля, че в самата прокуратура има страх и зависимости. Прокуратурата в момента си върши работата - да действа и да разкрива престъпления, които са извършени от различни правни субекти, независимо от тяхната позиция. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в ефира на Канал 3.

"Ако проследим много внимателно нещата още от преди няколко години, от 2017 година, прокуратурата започна много сериозни разследвания срещу различни лица. Ако си спомняте Миню Стайков, тогава започнаха разследванията в Карнобат", обясни той.

"Искрено се надявам президента да не възприема като рекет действията на прокуратурата. Действията на прокуратурата са в много по-различна посока. Те трябва да разследват, да предявяват обвинения. Естествено е това да предизвивка по-негативни реакции от тези, които са засегнати от тези действия на прокуратурата. Не виждам това да преставлява рекет към когото и да било", допълни Магдалинчев.

"Искрено се надявам никой да не се опитва да вкарва съдебната система в каквато и да било политическа битка. Политиците си имат друго поведение, магистратите съвсем. Трябва да бъдат дистанцирани от всякакви политически акции и намеси", категоричен е той.

Магдалинев коментира и публикуваните от обвиняемия Васил Божков снимки на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев: "Когато от няколко хиляди километри някой изпраща снимки, това не е случайно и очевидно, но си има своето послание. Може посланието да е „аз виждам всичко, аз не продавам, аз ви следя, не мислете, че съм далече и нищо не виждам".

"Отдавна се знаят позициите на г-н Лозан Панов и Атанаска Дишева по отношение на избора на главен прокурор, в частност и прокуратурата. Тогава, когато трябва да се вземе отношение в подкрепа на някои действия от страна на прокуратурата, те определено имат по-различни позиции. Ако Лозан Панов беше уронил престижа на съдебната власт в достатъчна степен, то вероятно щеше да се образува производство за предсрочно прекратяване на мандата му. Очевдино пленума на ВСС не е намерил основание за това нещо. Ако трябва да бъдем честни, до края на мандата на г-н Панов остава по-малко от година и половина. Да не героизираме г-н Панов с искане за оставка, това не е най-добрия ход.", заключи Боян Магдалинчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай