Магдалинчев: Панов цели да злепостави мен и ВСС

Представляващият ВСС отговори на атаките на шефа на ВКС

Магдалинчев: Панов цели да злепостави мен и ВСС | StandartNews.com

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев отговори на атаките на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов срещу него.

В сряда, Панов излезе с официално съобщение, разпратено до медиите, в което обвинява Магдалинчев в “манипулация на общественото мнение” във връзка с казуса със съдия Андон Миталов, на когото САЩ забраниха да навлиза на тяхна територия през февруари заради данни за корупция.

“Очевидно целта на председателя на ВКС Лозан Панов е да злепостави мен и ВСС”, отговори Магдалинчев в четвъртък.

Атаката на Лозан Панов срещу представляващия ВСС дойде по-конретно във връзка с негово твърдение в публичното пространство, че “държавният департамент е изпратил писмо, свързано със съдията Андон Миталов, което обаче е с гриф - поверително”. Председателят на ВКС побърза да се оправдае, че все още до него не е достигнала конкретна информация дали съдия Миталов е корумпиран – нещо, което Магдалинчев реално не е казал.

Пред медии в четвъртък представляващият ВСС уточни, че в интервюто си, в което е споменал името на съдия Миталов, е казал само, че е изпратено писмо с гриф поверително и нищо повече. Не съм разгласявал съдържанието на документа, категоричен бе Магдалинчев.

"Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение. Казал съм само, че сме получили писмо с гриф поверително. Изявлението на господин Панов очевидно следва други цели", добави представляващият ВСС.

Магдалинчев припомни още, че именно той беше членът на ВСС, който поиска обсъждане на скандала около Лозан Панов заради заснемането на клипа с полуголите момичета и гангстерските сцени в Съдебната палата в София, вероятно допускайки, че това е и причината за атаката на Панов срещу него.

В началото на февруари съдия Андон Миталов получи черен печат от САЩ заедно със съпругата и дъщеря си. Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на магистрата. Забраната съдията да влиза в САЩ дойде само четири месеца след като той пусна лидера на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва. Малинов е обвиняем за шпионаж в полза на Русия. В началото на ноември обаче съдията му разреши тридневното посещение в руската столица, без преди това по искането да се е произнесла прокуратурата, както гласи НПК. Малинов отиде в Москва, за да получи орден от лично от Владимир Путин.

Заради даденото от Миталов разрешение бившият главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към ВСС. След предварително проучване изводът на инспекторите беше, че няма основание за образуване на проверка, защото не открили нарушения за организацията по образуването и движението на делото. Все още няма официална информация дали съдия Миталов е получил облаги и какви са "данните за корупция", цитирани от САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай