Криминални досиета се изнасяли свободно през 90-те

Това най-вероятно е причината Васил Божков да измъкне и колекционира своя документ за две осъждания преди 1989 година

Криминални досиета се изнасяли свободно през 90-те | StandartNews.com

Адвокат Людмил Рангелов - заместник-председател на Висшия адвокатски съвет - разкри тази сутрин пред бТВ, че през 90-те години на миналия век от управления на полицията масово са се изнасяли криминални регистрации от тези, които са ги имали. Това най-вероятно е причината Васил Божков да измъкне и колекционира своя документ за две осъждания преди 1989 година.

"През 90-те години можеха да се изнасят криминални регистрации. Навън излизаха дори досиета. Времето бе на безвремие и безвластие", лаконичен бе Рангелов. Така той обясни как е възможно криминално досие да попадне в ръцете на извършителя. Адвокатът призна, че е имало течове на секретна информация в миналото.

По думите му, паричната гаранция има за цел да осигури редовното явяване на обвиненото лице в съда. В случая на налагане на рекордно големи гаранции, се търси публичен ефект. Това, обаче е некоректно, защото паричната гаранция се търси според възможностите на лицето и стандартите на живот в страната. Паричните гаранции от стотици хиляди не се налагат дори в САЩ. Целта е процесите да са шумни и гръмки, коментира юристът наложената на жената на Божков Елена Динева гаранция от 1,5 млн. лева.

„Не е характерно само на една молба за задържане на дадено лице, то да е непременно поставено в ареста. Практиката е да се ограничи движението на това лице - отнема му се паспортът или се забранява да напуска пределите на държавата, преди да са получени доказателства за вина. Няма гаранция, че Обединените Арабски Емирства ще уважат искането“, коментира адвокат Рангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай