Край! Парламентът реши огромна драма

Свързана с правосъдната система

Край! Парламентът реши огромна драма | StandartNews.com

Една дълга драма в правосъдната ни система е на път да бъде решена.

Народното събрание окончателно прие промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които предвиждат шестмесечен срок за избор на изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет и създаването на специална система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор и неговите заместници, съобщи "Лекс".

В подкрепа на измененията гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС. От „Има такъв народ“ подкрепиха текстовете, които предвиждат одит на информационните системи, които ползва съдебната власт, а се въздържа по останалите промени. БСП и „Възраждане“ гласуваха против целия проект.

Поправките в ЗСВ са в няколко насоки. Както вече стана ясно, въвежда се нова система за случаен избор на съдията, който ще разследва главния прокурор. Тя трябва да бъде отделна от Единната информационна система на съдилищата, в която сега има модул за случайно разпределение на дела. Новата система трябва да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява той да бъде проверен от трети страни. Освен това тя не трябва да позволява на хора с достъп до нея да влияят случайния подбор.

Новата система ще бъде одитирана веднъж годишно от ВСС като докладите от проверката ще се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление. Случайността на разпределението трябва да може да бъде публично доказана с криптографски средства, определени с наредба на министъра на правосъдието съгласувано с министъра на електронното управление. Тази наредба трябва да бъде издадена в срок до 6 месеца от влизането на промените в ЗСВ в сила.

Депутатите предвидиха още списъкът със съдии, които ще разследват главния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при оттегляне на изразено писмено съгласие на съдия.

Народните представители записаха още, че в срок от шест от влизането в сила на измененията, парламентът и органите на съдебната власт започват процедура за избор на нов състав на ВСС. Изрично беше записано, че всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на нов състав на ВСС се прекратяват. Т.е. проведените миналата година избори за запълване на професионалната квота в съвета се „зачеркват“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай